Thursday, May 3, 2012

Aku Ingin Mencuba

Assalamualaikum semua, apap khabar? anda shat? hehehe.
hari tu pies ada masukkan gambar cupcake dalam FB, pastu ada la kawan pies nie dia suruh kongsi resepi, lepas tu pies baru teringa yang pies nie ada blog! HAAHAHA.. bukan apa, pies dan berbulan2 tak update blog, start pies pratikal tu dah tak buka langsung ar. :) sorry blog! hehee..

oke la kita tak payah cakap panjang, pies nak kongsi sikit resepi yang pies buat, bukan pies sorang je, mak dengan akak pies pon buat jugak, tapi idea datang dari pies hHAAA. pies buat dua jenis cupcake bahan2 dia sama je la, cuma nak buat hiasan je. bahan2 dia pies ikut dari internet juga cuma tambah dengan kurang je, contoh, kalu benda manis dia letak bayak sangat pies kurang kan la, kalau tambah plak contoh nya macam hiasan or cream. hehe.




BAHAN-BAHAN ( 20 kon ais krim medium size )
- 300g tepung kek
- 350g gula (boleh kurangkan)
- ½ cawan serbuk koko
- 1½ sdk soda bikarbonat (boleh kurangkan)
- ½ cawan butter
- 2 sdk esen vanilla (boleh kurangkan)
- 1½ cawan susu segar
- 2 bijik telur

CARA-CARA

1. Panaskan oven 180C. Campurkan ke semua bahan didalam bekas (kecuali telur). kisarkan dengan kelajuan sederhana bahan tersebut sampai sebati. Kemudian kisarkan dengan kelajuan tinggi, lebih kurang selama 2minit. Lepas itu masukkan telur dan kisar lagi dengan kelajuan tinggi selama 2minit lagi. 

2. Sukatan adunan dalam kon ais krim ikut korang la nak tinggi or rendah. Yang pies buat ada yg tinggi, ada yg rendah. Bakar selama 25min atau hgga masak. Suhu oven terpulang pada oven masing2, pies guna 170C. 

3. Bila dah masak boleh diletak topping kalau suka . sejukkan cupcake dulu, Topping pies :- ¼ cwn susu pekat + ¼ cwn serbuk koko + ¼ buku butter. Masukkan semua dalam periuk, panaskan atas api & terus kacau, bila dah siap sejukkan dulu sebelum sapu diatas cupcake . Hias ikut citarasa masing2.

selamat mencuba



Assalamualaikum semua, apap khabar? anda shat? hehehe.
hari tu pies ada masukkan gambar cupcake dalam FB, pastu ada la kawan pies nie dia suruh kongsi resepi, lepas tu pies baru teringa yang pies nie ada blog! HAAHAHA.. bukan apa, pies dan berbulan2 tak update blog, start pies pratikal tu dah tak buka langsung ar. :) sorry blog! hehee..

oke la kita tak payah cakap panjang, pies nak kongsi sikit resepi yang pies buat, bukan pies sorang je, mak dengan akak pies pon buat jugak, tapi idea datang dari pies hHAAA. pies buat dua jenis cupcake bahan2 dia sama je la, cuma nak buat hiasan je. bahan2 dia pies ikut dari internet juga cuma tambah dengan kurang je, contoh, kalu benda manis dia letak bayak sangat pies kurang kan la, kalau tambah plak contoh nya macam hiasan or cream. hehe.




BAHAN-BAHAN ( 20 kon ais krim medium size )
- 300g tepung kek
- 350g gula (boleh kurangkan)
- ½ cawan serbuk koko
- 1½ sdk soda bikarbonat (boleh kurangkan)
- ½ cawan butter
- 2 sdk esen vanilla (boleh kurangkan)
- 1½ cawan susu segar
- 2 bijik telur

CARA-CARA

1. Panaskan oven 180C. Campurkan ke semua bahan didalam bekas (kecuali telur). kisarkan dengan kelajuan sederhana bahan tersebut sampai sebati. Kemudian kisarkan dengan kelajuan tinggi, lebih kurang selama 2minit. Lepas itu masukkan telur dan kisar lagi dengan kelajuan tinggi selama 2minit lagi. 

2. Sukatan adunan dalam kon ais krim ikut korang la nak tinggi or rendah. Yang pies buat ada yg tinggi, ada yg rendah. Bakar selama 25min atau hgga masak. Suhu oven terpulang pada oven masing2, pies guna 170C. 

3. Bila dah masak boleh diletak topping kalau suka . sejukkan cupcake dulu, Topping pies :- ¼ cwn susu pekat + ¼ cwn serbuk koko + ¼ buku butter. Masukkan semua dalam periuk, panaskan atas api & terus kacau, bila dah siap sejukkan dulu sebelum sapu diatas cupcake . Hias ikut citarasa masing2.

selamat mencuba



2 comments:

  1. Tumpang tanya, kat mana beli kon aiskrim mcm mekdi tu? Puas cari.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...